Korijeni Berlitza

Berlitz Banja Luka working hours during the winter break
26. December 2018.
February enrollment start dates for Kids and Teens
23. January 2019.

Korijeni Berlitza

„Become traders instead of bureaucrats; become expatriates; go colonize; travel; become polyglots…” Ovo je savjet koji je svim mladim Francuzima dao ugledni novinar Maurice Normand u I’lllustration, Journal Universel, datiran 12og  marta 1898. godine.

Berlitz International osnovao je 1878. godine Maximilian D. Berlitz u Providence-u, Rhode Island, SAD. Odrastao je u Schwarzwald-u u Njemačkoj, u porodici matematičara i nastavnika. Godine 1872. emigrirao je u SAD kako bi predavao grčki, latinski i još šest evropskih jezika, prema strogim tradicionalnim metodama „gramatika – prevod“. Nakon zaposlenja na koledžu Warner Polytechnic, gdje je radio kao profesor francuskog i njemačkog jezika, njegovo ime je postalo puno značajnije od imena samog koledža te je ubrzo postao vlasnik, dekan, rektor te jedini član Fakultetskog odbora.

Budući da mu je trebao asistent za francuski jezik, Berlitz je zaposlio mladog Francuza, koji mu se zbog molbe za posao napisane na besprijekornom francuskom činio najperspektivnijim kandidatom. Kada je novi asistent Nicolas Joly stigao u Providence, zatekao je svog poslodavca potpuno iscrpljenog, u groznici zbog previše posla. Stanje mu se još i pogoršalo kada je otkrio da njegov novi asistent uopše ne govori engleski. U očajničkom pokušaju da spasi školu i zaposli Jolyja, Berlitz mu je naložio da uz pomoć gestikulacije objašnjava predmete te da glumi glagole najbolje što može. Zatim je bolestan ponovo pao u krevet. Šest sedmica kasnije vratio se u učionicu očekujući da će mu očajni učenici u lice sasuti sav svoj gnjev. Umjesto toga zatekao ih je kako na elegantnom francuskom živahno komuniciraju sa svojim nastavnikom. Formalnost tradicionalne učionice je nestala. Njegovi su učenici napredovali mnogo više nego što bi naučili uz Berlitza za isto vrijeme.

Berlitz je podstaknut iskustvom donio značajnu odluku – shvatio je da njegovo “rješenje u nuždi” predstavlja kamen temeljac za jednu potpuno novu metodu podučavanja. Učenje stranih jezika otkrivanjem je istisnulo krutu metodu učenja. Učenici su bili aktivni i zainteresovanii, a primjenom ove nove metode nestalo je mnoštvo prividno nerješivih problema u učenju jezika.

Do 1910. godine Berlitz je imao više od 400 jezičkih centara širom svijeta. Danas, Berlitz sa više od 550 centara u preko 70 zemalja svijeta čini lidera u oblasti jezičke obuke. U skladu sa novonastalim potrebama za intenzivnijim učenjem, Berlitz je ubrzao prelaz sa uobičajene nastave u učionici na individualnu nastavu ili nastavu u malim grupama, te razvio nove tehnike intenzivne obuke. Programi u Berlitzu su programi koji omogućava brz i efikasan prenos znanja polazniku koji ima potrebu da u najkraćem roku savlada strani jezik.

Berlitz Banja Luka je od 2016. godine ponosni član Berlitzove svjetske porodice. Berlitz Banja Luka nalazi se na adresi Kralja Petra I Karađorđevića 133, u jednoj od najljepših gradskih ulica. O našem radu, metodama, materijalima te temama koje se odnose na brzo i efikasno učenje stranih jezika se možete informisati putem naše web stranice, FB stranice, IG naloga ili medija.

Putem bloga nastojaćemo podijeliti sa vama sva zanimljva dešavanja i aktivnosti koje budemo pripremali u narednom periodu. Takođe, očekujemo i vaše mišljenje. Dobro nam došli u Berlitz!

024-1878-first-berlitz-location-in-providence-usa