fbpx

Pozovite nas +387 (51) 492 521

Sve razumijem, ali...

Početna

Tips & Tricks – Sve razumijem, ali kad je potrebno da ja pričam…

Nekoliko savjeta kako da lakše naučite strani jezik

Sve razumijem, ali kad je potrebno da ja pričam…

Budite iskreni – Koliko ste puta počinjali sa učenjem engleskog, njemačkog, italijanskog,  francuskog ili nekog drugog jezika i odustajali, jer:

·        Bojali ste se da ćete napraviti grešku u redoslijedu riječi, gramatici ili slično?

·        Da će okruženje ismijavati Vaš naglasak?

·        Da ćete biti izloženi podrugljivosti, jer niste savršeno tačno i tečno izrazili svoje mišljenje i slično?

·        Rečenica savršeno zvuči u Vašoj glavi, međutim kada je izgovorite naglas, shvatite da nije baš tako savršena i slično?

Postoji mnogo razloga za učenjem stranog jezika, od boljeg razumijevanja različitih kultura i širenja sopstvenih vidika do unapređenja poslovnih prilika kao i jačanja spektra kognitivnih sposobosti.

Nevezano za bilo koji od navedenih razloga, jedna činjenica oko koje su svi učenici stranih jezika saglasni je sljedeća: da je samo započinjanje razgovora na engleskom, njemačkom, italijanskom ili nekom drugom jeziku koji učite, pomalo zastrašujuće kada prvi put počinjete konverzaciju.

Pa na koji način možemo da zaobiđemo ovu prepreku i osiguramo da izvučete maksimum iz svake prilike koja Vam se ukaže da vježbate sopstvene konverzacione vještine?

U nastavku Vam donosimo nekoliko savjeta kako da istaknete i podignete samopouzdanje kada razgovarate na stranom jeziku.

 

Slušajte, slušajte, slušajte!

Učenje jezika počinje slušanjem. Kao bebe i djeca, najviše vremena smo provodili jednostavno slušajući i osluškujući, posmatrajući i apsorbujući informacije iz spoljnog svijeta prije nego što smo i pokušali da oponašamo okruženje i zvukove, riječi i obrasce ponašanja.

Učenje stranog jezika je veoma slično – prije nego što usvojite solidan vokabular i naučite da izgovarate riječi tačno, moraćete provesti značajan dio vremena samo slušajući jezik koji želite da naučite.

Jedna studija objavljena u “Memory and Cognition” otkriva nam da pjevanje može ubrzati usvajanje stranog jezika, podstičući učenike da slušaju i ponavljaju. Druga studija nam govori o važnosti navikavanja našeg sluha na nepoznate zvukove novog jezika koji učimo, a prije samog početka usvajanja novog vokabulara.

Uzevši u obzir navedeno, ukoliko već učite neki od stranih jezika, onda obavezno dodajte svom procesu učenja neki od podkasta na jeziku koji učite, slušajte muziku, gledajte TV serije i filmove na odabranom jeziku. I ne brinite ako ne znate svaku riječ, doslovni prevod ili gramatiku. Svaki trud se isplati na kraju.

 

Usporite!

Kada engleski jezik govori izvorni govornik, njemu je lako da brzo i bez razmišljanja izgovori frazu na engleskom jeziku. Međutim, ukoliko Vi pokušavate da formirate rečenicu na engleskom ili nekom drugom jeziku koji učite, potrebno je da malo usporite kako biste bili dovoljno fokusirani da se jasno izrazite i izgovorite svaku riječ tačno.

Jedna interesantna stvar – istraživanje je pokazalo  da svaki jezik ima svoju sopstvenu brzinu izgovora, odnosno da su neki jezici jednostavno “brži” od ostalih. Engleski jezik, na primjer, ima brzinu izgovora 6.19 slogova po sekundi, za razliku od španskog jezika, koji ima brzinu od 7.82.

To znači da, ukoliko učite italijanski jezik, vjerovatno ćete morati da usporite u razgovoru više nego što biste morali kada biste na primjer učili slovenački jezik, koji se prirodno izgovara sporije.  

Kada počnete sa učenjem jezika, na primjer slovenačkog, sa izvornim govornikom, ali ste još uvijek zabrinuti da se sve kreće prebrzo, možete slobodno reći: “Oprostite moji slovenščini, še vedno se učim. “ Kada ostali vide da ste početnik i da još uvijek učite, sigurno će Vam izaći u susret, usporiti i pomoći sa dodatnim savjetima.


Ne tražite savršenstvo – ne postoji

Iako Vaš krajnji cilj može biti da jezik koji učite na kraju govorite bez napora poput izvornog govornika, važno je da budete realni sa ciljevima koje želite da postignete, a posebno u ranim fazama procesa učenja.

Zapravo, pravljenje grešaka i ispravka istih dok ste u samom procesu učenja je važan dio samog procesa usvajanja novog jezika. Studija rađena na Univerzitetu u Arizoni došla je do zaključka da je učenje optimalno onda kada činimo greške s vremena na vrijeme, jer kada je nešto prelagano, lako gubimo motivaciju da nastavimo.

Istraživanje je takođe pokazalo da kada odmah dobijete povratnu informaciju u procesu učenja stranog jezika, to Vam pomaže da greške ispravljate u ranoj fazi. Prema tome, učenje stranog jezika sa ljudima koji su u prilici da Vam odmah daju povratnu informaciju je apsolutno esencijalno za Vaš napredak.  

Naravno, uvijek postoji šansa da će Vam se određene riječi pomiješati ili da ćete ih pogrešno izgovoriti – možete se osjećati čak i posramljeno zbog toga. Međutim, dobra vijest je da svaki put kada napravite grešku i odmah zatim ste u prilici da istu ispravite, na taj način učite iz sopstvenog iskustva i mnogo manje ćete ih ponavljati u budućnosti.

Zato, umjesto da težite savršenstvu, radije prihvatite svoje greške jednostavno kao dio procesa i učite iz njih.

Da li ste spremni da se upustite u jezičku avanturu sa nama?

 

 

UREDNIK:

Berlitz