Zašto baš njemački jezik za djecu?

Kids 2.0
Februarski upisni rok za djecu i tinejdžere
21. January 2019.
FB Easter
Radno vrijeme za uskršnje i majske praznike
19. April 2019.

Zašto baš njemački jezik za djecu?

Kids and Teens-13

Jeste li se ikada zapitali koje su to prednosti koje poznavanje barem jednog stranog jezika donosi u kasnijem životu? Koje prednosti donosi u akademskom i profesionalnom svijetu, kako povećava kognitivne sposobnosti kod studenata i kako utiče na vjerovanja i shvatanja o ostalim kulturama, običajima i narodima u svijetu?

„Kakva korist od učenja jezika, ako ga neće kasnije upotrebljavati?“,  “Kada je najranije doba kada mogu početi da uče?”, “Zar im se neće pomješati ako uče dva strana jezika u isto vrijeme?” – ovo su neka od najčešćih pitanja koje nam roditelji postavljaju, naravno pored metodologije i načina učenja u Berlitz-u.

Engleski jezik u današnje vrijeme smatra se “lingua franca”, to je jezik koje je široko zastupljen kako u školskom sistem, tako i u vannastavnim aktivnostima. Vaše dijete će steći, prije ili kasnije, barem osnove, ako i ne postane fluentno u engleskom jeziku.

Bilingualna djeca koja rano počnu sa učenjem stranog jezika kasnije će zvučati kao izvorni govornici na oba. Zajedničko djeci koja uče dva i više stranih jezika je da miješaju riječi iz jednog jezika sa drugim. Ovo se naziva „code-switching“ ili „code-mixing“ i nije nešto oko čega biste trebali da budete zabrinuti, kao roditelj. I svakako NIJE znak da se bore sa bilingualizmom, tako da možete odahnuti.

Zašto onda baš njemački jezik za djecu? Ne moramo posebno naglašavati ekonomsku, kulturološku i na kraju istorijsku povezanost između zemalja njemačkog govornog područja i našeg podneblja, kao i nova društvena kretanja, da bismo uvidjeli značaj njemačkog jezika.

Učenje u ranijim godinama i uzrastu omogućava djeci da u kasnijoj dobi jezik govore i razumiju približno izvornim govornicima. Istraživanja su pokazala da bilingualna djeca bolje obavljaju zadatke i lakše se fokusiraju i drže pažnju, jačaju sposobnosti na maternjem jeziku (čitanje, pisanje, i sl.), dok su u mnogim oblastima, kao što je obrazovanje, zdravstvena zaštita, turizma, međunarodno poslovanje, socijalni rad i sl. bilingualni kandidati posebno poželjni. I da, zabavno je!

 

Za sve informacije vezane za Berliz kurseve njemačkog jezika za djecu, kontaktirajte nas na 051/492 521.