Pozovite nas +387 (51) 492 521

Berlitz - kako je sve počelo?

Početna

Berlitz – kako je sve počelo?

Vaš uspjeh je naša strast

Berlitz je vodeći svjetski davalac usluga u oblasti jezičke obuke i interkulturalnih usluga, sa prisustvom u preko 70 zemalja svijeta. Već više od jednog vijeka, naša potraga za inovacijama dovela nas je do portfolia usluga koji omogućava našim klijentima da komuniciraju sa samopouzdanjem i postanu uspješni u globalnom okruženju.

Korijeni Berlitz-a – revolucionarni metod podučavanja još od 1878. godina

Kada je Maksimilijan D. Berlitz predstavio revolucionarnu Berlitz metodu® u SAD-u, zauvijek je promijenio način na koji se uče jezici. Na osnovu impresivnog iskustva sa izvornim govornicima kao predavačima i fokusom na usmenoj komunikciji, Berltiz metoda® ima sposobnost ubrzanog učenja i izgradnje ključne osnove za efikasnu komunikaciju – samopouzdanja polaznika.

Berlitz International osnovao je 1878. godine Maksimilian D. Berlitz u Providensu, Rod Ajlend, SAD. Odrastao je u Švarcvaldu-u u Njemačkoj, u porodici matematičara i nastavnika, godine 1872. emigrirao je u SAD kako bi predavao grčki, latinski i još šest evropskih jezika, prema strogim tradicionalnim metodama „gramatika – prevod“. Nakon zaposlenja na koledžu “Warner Polytechnic”, gdje je radio kao profesor francuskog i njemačkog jezika, njegovo ime je postalo puno značajnije od imena samog koledža, te je ubrzo postao vlasnik, dekan, rektor te jedini član Fakultetskog odbora.

Budući da mu je trebao asistent za francuski jezik, Berlitz je zaposlio mladog Francuza, koji mu se zbog molbe za posao napisane na besprijekornom francuskom činio najperspektivnijim kandidatom. Kada je novi asistent Nikola Žoli stigao u Providens, zatekao je svog poslodavca potpuno iscrpljenog, u groznici zbog previše posla. Stanje mu se još i pogoršalo kada je otkrio da njegov novi asistent uopše ne govori engleski. U očajničkom pokušaju da spasi školu i zaposli Žolija, Berlitz mu je naložio da uz pomoć gestikulacije objašnjava predmete te da glumi glagole najbolje što može. Zatim je bolestan ponovo pao u krevet. Šest sedmica kasnije vratio se u učionicu očekujući da će mu očajni učenici u lice sasuti sav svoj gnjev. Umjesto toga zatekao ih je kako na elegantnom francuskom živahno komuniciraju sa svojim nastavnikom. Formalnost tradicionalne učionice je nestala. Njegovi su učenici napredovali mnogo više nego što bi naučili uz Berlitz-a za isto vrijeme.

Berlitz je podstaknut iskustvom donio značajnu odluku – shvatio je da njegovo “rješenje u nuždi” predstavlja kamen temeljac za jednu potpuno novu metodu podučavanja. Učenje stranih jezika otkrivanjem je istisnulo krutu metodu učenja. Učenici su bili aktivni i zainteresovani, a primjenom ove nove metode nestalo je mnoštvo prividno nerješivih problema u učenju jezika.

Do 1910. godine Berlitz je imao više od 400 jezičkih centara širom svijeta. Danas, Berlitz sa više od 550 centara u preko 70 zemalja svijeta čini lidera u oblasti jezičke obuke. U skladu sa novonastalim potrebama za intenzivnijim učenjem, Berlitz je ubrzao prelaz sa uobičajene nastave u učionici na individualnu nastavu ili nastavu u malim grupama, te razvio nove tehnike intenzivne obuke. Programi u Berlitz-u su programi koji omogućavaju brz i efikasan prenos znanja polazniku koji ima potrebu da u najkraćem roku savlada strani jezik.

Berlitz Banja Luka je od 2017. godine ponosni član Berlitz-ove svjetske porodice.. O našem radu, metodama, materijalima te temama koje se odnose na brzo i efikasno učenje stranih jezika se možete informisati putem naše web stranice, FB stranice, IG naloga , YouTube kanala ili medija.

Beskonačna potraga za inovacijama

Mi i dalje nastavljamo sa revolucijom u oblasti globalnog usavršavanja na području komunikacije kroz razvijanje programa koji pomažu kompanijama i pojedincima da prevaziđu kulturološke razlike, upravljaju različitostima i utiču na sličnosti kako bi obezbijedili maksimalan učinak.
Berlitz je prva obrazovna kompanija koja je obezbijedila isporuku traženih rješenja preko višestrukih platformi, čija ponuda je i danas bez premca.

Naša zaokružena ponuda

Berlitz pruža obuku u svim živim jezicima, interkulturalnim i upravljačkim vještinama. Nastava je dostupna kroz različite platforme isporuke (jedan-na-jedan, virtuelna nastava, onlajn, putem mobilnih telefona, studiranjem u inostranstvu) i u bilo kojem mogućem formatu. Naši programi su posebno oblikovani da odgovaraju specifičnim potrebama naših polaznika, bilo da se radi o manjim ili većim kompanijama, pojedincima, studentima ili djeci.
Berlitz vjeruje u svijet bez komunikacijskih barijera. Naši programi su oblikovani tako da prevazilaze granice globalne komunikacije kao što su to vrijeme, mjesto i kulturološke razlike. Polaznik Berlitz-a razumije da svrsishodna komunikacija predstavlja više od jezika i osposobljen je da priča sa samopouzdanjem.