Pozovite nas +387 (51) 492 521

Berlitz metoda®

Početna

Berlitz metoda®

Naučite brzo i sa prirodnom lakoćom

Berlitz metoda® je prirodan način učenja novog jezika. Kada je predstavljen 1878. godine ovaj intuitivni, konverzacijski način učenja je napravio revoluciju u jezičkoj nastavi. Danas, naša dokazana, efikasna Berlitz direktna metoda je postala standard u jezičkim predavanjima i predstavlja srž našeg pristupa jezičkim predavanjima.
Okruženje u kome su polaznici potpuno izloženi odabranom jeziku podstiče polaznike da brzo razviju svoje vještine usmene komunikacije i uče da razgovaraju gramatički ispravno, uz primjenu gramatičkih pravila odmah, bez odlaganja i učenja istih napamet. Berlitz metoda zamišljena je tako da omogući polaznicima da vode razgovor u stvarnim situacijama iz života, bilo poslovnim ili društvenim, u kojima mogu da se nađu.

Razvijajte sopstveno samopouzdanje prilikom upotrebe jezika koji učite

U osnovi naše metode je maksimalno i aktivno učešće polaznika. Samo dok aktivno pričaju, polaznici će biti u mogućnosti da brzo savladaju i komuniciraju novim jezikom. Naši predavači su obučeni da stvore pozitivnu i ugodnu atmosferu. Oni se brinu da se polaznici osjećaju samopouzdano, da im je nivo jezika koji uče odgovarajući i da atmosfera ohrabruje slobodnu komunikaciju.

Kako se razvijala Berlitz metoda®

Kao i mnoga velika otkrića, Berlitz metoda je nastala slučajno, nizom specifičnih okolnosti. Dok je predavao u Providensu, Maksimilijan Berlitz je angažovao Žolija, mladog Francuza, za svog pomoćnika. Međutim, nakon Žolijevog dolaska u SAD, Berlitz je otkrio da njegov novi pomoćnik ne govori ni jednu reč engleskog jezika, međutim ssavršeno je govorio francuski jezik – jezik koji je Berlitz sam i predavao.

Nedugo potom, Berlitz se razbolio i nije imao drugog izbora nego da Žoliju dozvoli da preuzme njegove nastavne dužnosti. Berlitz je uputio Žolija da koristi gestikulaciju da objasni značenje riječi, ohrabrujući ga da koristi riječi u odgovarajućem kontekstu kako bi njegovi učenici francuskog mogli bar da pretpostave i razumiju značanje određene riječi.

Nakon šest nedelja, Berlitz se vratio u učionicu očekujući da će njegovi studenti mnogo zaostajati u jezičkom razvoju. Umesto toga, na njegovo iznenađenje, njegovi učenici su bili angažovaniji nego ikada ranije i komunicirali su u animiranoj razmeni pitanja i odgovora – na savršenom francuskom!
Pošto su bili prisiljeni da uče od govornika koji govori samo francuski jezik – ubrzali su svoje učenje na svjesnom i podsvjessnom nivou. Kao rezultat toga nastao je potpuno nov i, ispostaviće se, jednako djelotvoran i efikasan način učenja odabranog stranog jezika.
Berlitz metoda® omogućava učenje na način na koji smo naučili i maternji jezik – prirodno od prvog dan uz pomoć slušanja, pričanje, gestikulacije i razgovora. 

Berlitz metoda® danas

Berlitz metoda® je i dalje najefikasniji način učenja odabranog novog stranog jezika.

Ključni elementi metode su:

 • Konverzacija. Vaš predavač predaje i obraća Vam se samo na odabranom jeziku koji učite. Jezik je predstavljen u kontekstu stvarnih životnih situacija, kroz koje se odvija širenje vokabulara, a gramatika se uči kroz razgovor i kontekst pripadajućeg jezičkog znanja polaznika.
 • Orijentisana prema ciljevima. Svaka lekcija je zasnovana na zadacima sa tačno određenim ciljevima učenja. Ovo Vam omogućava da odabrani jezik učenja odmah koristite i stavite u kontekst stvarne životne situacije.
 • Prezentovanje, vježbanje i izvođenje. Kako biste što lakše usvojili novi sadržaj, svaka lekcija prati ovakvu strukturu. Novi sadržaj Vam prezentuje Vaš predavač, Vi učestvujete u njegovoj primjeni i vježbanju, a zatim Vas Vaš predavač podstiče i motiviše da samostalno ponovite ono što ste naučili.

Kako funkcioniše učenje sa Berlitz-om

Kada započnete sa upitom za jezički kurs koji Vas interesuje, pratite nekoliko koraka kako biste nama pomogli da definišemo Vaše jezičke ciljeve i obezbijedimo da, prilikom početka kursa, budete na adekvatnom nivou znanja, nakon čega možete brzo da napredujete prema svom postavljenom jezičkom cilju.
Ovaj put mi nazivamo “Berlitz Learning Cycle” i oblikovan je kao garancija kvaliteta za Vas dok prolazite kroz naš proces učenja jezika, vodeći Vas od samog početka do kraja Vašeg jezičkog putovanja sa nama.
Zajedno sa Vama definišemo Vaše ciljeve učenja, nivo jezičkog znanja i kao i samu putanju i Vaše očekivanja od Vašeg učenja jezika i jezičkog napretka. Bitno nam je šta Vi želite da postignete, kako bismo kreirali najbolji program za vas. Nećemo Vam samo ponuditi kurs jezika. Ponudićemo vam program, motivaciju, pratićemo Vaše napredovanje, sve do krajnjeg cilja.

To funkcioniše na sljedeći način:

 1. Razumijevanje Vaših potreba  
  Kada spoznamo Vaše potrebe, jasno ćemo Vam objasniti mogućnosti i kurs koji bi najviše odgovarao Vašim potrebama i kako ponuđena opcija može da pomogne u postizanju Vašeg jezičkog cilja.
 2. Orijentacija
  Objasnićemo Vam kako sve to funkcioniše i pomoći Vam da započnete svoje jezičko putovanje. Upoznaćete svoje predavače, svoj centar za učenje, dobićete materijale i pristup digitalnom, studentskom portalu.
 3. Praćenje i pregled napretka
  Provjerićemo da li ste na pravom putu ostvarenja svojih postavljenih jezičkih ciljeva, uspješno ojačati ono što ste već naučili i pružiti dodatnu podršku kako biste u potpunosti razumjeli jezik koji učite i njegovu kulturu. 
 4. Testiranje napredovanja
  Procijenićemo Vaše razumijevanje jezika kao i usvojene vještine kako biste i Vi vidjeli koliko ste napredovali od prvog časa, a prije početka narednog nivoa.
 5. Potvrda potignutih ciljeva
  Na kraju dobijate svoj Berlitz sertifikat kao potvrdu Vašeg znanja.
 6. Nastavak na sljedeći nivo 
  Provjerićemo da li ste zadovoljni postignutim i usmjeriti Vas na sljedeći nivo usavršavanja jezika.

Berlitz metod u praksi: