fbpx

Pozovite nas +387 (51) 492 521

Najbolje knjige koje vam mogu pomoći da upoznate različite strane jezike i kulture

Početna

Tips & Tricks – Volite li čitati, inspirišite se našim preporukama u nastavku 

Knjige i strani jezici - koje knjige su najbolje za učenje određenog stranog jezika?

Ponekad nam je za učenje stranog jezika potrebna dobra priča. Priče nas ne samo zabavljaju već nas uče i obrazuju – pomažu nam da zapamtimo informacije na drugačijji način kako bismo ih se kasnije lakše sjetili.

Mnogi od vas već slušaju podkaste, muziku ili gledaju filmove i serije na stranom jeziku. Međutim, ne postoji razlog zašto ne bismo u taj process uključili knjige i ostalu literature koja nas interesuje i dodali našem jezičkom putovanju još jedan alat – čitanje knjiga koje će unaprijediti ne samo naše znanje stranog jezika, već obogatiti i omogućiti nam da upoznamo istoriju i kuluturološke aspekte jezika.

Između gramatičkih pravila i učenja stranih riječi, samo učenje obogatite kratkom pričom, romanom, pjesmom ili stripom na jeziku koji učite.

Mi vam donosimo nekoliko preporuka za knjige iz različitih jezika koje vam mogu pomoći da bolje shvatite određeni jezik, kulturu i dodati malo inspiracije i motivacije tokom učenja. Uživajte i javite nam da li biste dodali neku na našu listu.

ŠPANSKI JEZIK

Aura Carlos Fuentes

Kratka pripovjetka prvi put objavljena 1962. godine koja prati mladog istoričara unajmljenog kako bi napisao memoare preminulog muža jedne starije žene. Radnja se odvija u Meksiko sitiju

La Ciudad de las Bestias – Isabel Allende

Pripovjetka čileansko-američke spisateljice čija radnja se odvija u šumama Amazona.

La casa en Mango Street – Sandra Cisneros

Sandra Cisneros, meksičko-američka spisateljica, ispričala nam je priču o Esperanza Cordero, dvanaestogodišnjoj chicana djevojčici odrasloj u španskoj četvrti Čikaga.

El coronel no tiene quien le escriba – Gabriel García Márquez

Ova pripovjetka je, prema autorovim riječima, njegova omiljena knjiga za koju je on lično smatrao da je bolja i od njegovih čuvenih djela “Sto godina samoće” i “Ljubav u doba kolere”.

FRANCUSKI JEZIK

Le Petit Prince – Antoine de Saint Exupéry

Ova čuvena knjiga smatra se knjigom broj jedan za početnike u učenju francuskog jezika. Prati dječaka kroz svemir, mapirajući njegovo putovanje dok on skuplja mudrosti o ljubavi, gubitku, tuzi i prijateljstvu.

L’étranger – Albert Camus

Najbolje za srednje i napreden nivoe znanja, ova slavna pripovjetka prvi put objavljena 1942. godine i govori o temama egzistencijalne filozofije i besmisla.

Le Petit Nicolas – René Goscinny

Serija francuskih dječijih knjiga, savršenih za početnike koji traže lagano, zabavno štivo za čitanje

Vingt Mille Lieues Sous Les Mers: Tour Du Mode Sous-Marin – Jules Verne

Kada savladate francuski do naprednog nivoa, počnite sa ovom klasičnom naučnom fantastikom, prvi put objavljenom 1872. godine.

NJEMAČKI JEZIK

Tschick – Wolfgang Herrndorf

Knjiga prati nekonvencionalno prijateljstvo između njemačkog 14-godišnjaka iz srednje klase i ruskog mladića koji se vraća u domovinu.

Siddhartha – Hermann Hesse

Klasičan roman napisan tako da ga je razumljiv i početnicima i onima do srednjeg nivoa poznavanja jezika.

Heidi – Johanna Spyri

Objavljen u Njemačkoj 1880. godine, dječiji roman koji je prevođen na brojne svjetske jezika i ostao je klasik do današnjih dana.

Dorfpunks – Rocko Schamoni

Knjiga je o odrastanju u sjevernoj Njemačkoj tokom 80-ih godina prošlog vijeka i postao je klasik, sa filmskom adaptacijom iz 2009. godine.

ENGLESKI JEZIK

Harry Potter J.K. Rowling

Čuveni romani o životu mladih čarobnjaka Harija Potera i njegovih prijatelja, Hermione Grejndžer i Rona Vizlija, polaznika Hogvortsa, škole za čarobnjake i vještice.

The Hunger Games Suzanne Collins

 Univerzum “Igara gladi” je distopija smještena u Panem, sjeverno-američki okrug koji se sastoji od bogatog Kapitola i 13 siromašnijih distrikta.

The Old Man and the Sea – Ernest Hemingay

Roman “Starac i more” napisan je 1951. godine na Kubi, a objavljen je 1952. godine. Glavni likovi su starac Santiago i dječak Manolino, jedini pravi prijatelj starog ribolovca.

Vanity Fair – William Makepeace Thackeray

Roman prati živote glavnih junakinja koje ne mogu biti više različite: Beki Šarp, siroče, čiji jedini resursi su njena ogromna ambicija, urođena dovitljivost i labav moral, nasuprot njene školske drugarice, Amelije Sidli, tipične naivne viktorijanske heroine, razmažene kćerke iz bogate familije.

Tom Sawyer – Mark Twain

Knjiga prati avanture Toma Sojera, dječaka koji odrasta na obalama rijeke Misisipi. Radnja je smještena u 1840, godinu u St. Pitersubrugu, smjetenom u Misuriju, gdje je i sam Tven odrastao.

UREDNIK:

Berlitz