Pozovite nas +387 (51) 492 521

Zašto je učenje stranih jezika bitno?

Početna

Uvjerljivi razlozi za važnost učenja stranog jezika

Započnite svoje jezičko putovanje malim koracima - zašto je važno učenje stranih jezika?

Izloženost različitim jezicima i kulturama ključna je komponenta kvalitetnog obrazovanja, a dobrobiti učenja jezika odlično su dokumentovane u mnogim bitnim područjima:

  • Proučavanje jezika dovodi učenike u kontakt s ljudima i kulturama koji su vrlo različiti od njihovih, i to na način koji podstiče poštovanje različitosti. Ovakvo izlaganje smanjuje prepreke i barijere koje su često korijen straha i nepovjerenja u druge. Dakle, znanje stečeno učenjem jezika pridonosi empatiji i toleranciji prema različitim ljudima i smanjuje predrasude kako u zemlji tako i u inostranstvu.
  • Proučavanje stranih jezika ne samo da proširuje perspektivu o svijetu onoga koji jezik pručava, već mu daje i dublje razumijevanje njegove vlastite kulture. Izloženost kulturama s dugom istorijom gradi veći osjećaj povezanosti sa istorijom i prošlošću unutar vlastite kulture i stvara jači osjećaj povezanosti sa istorijom sopstvenog naroda i pripadnosti.
  • Učenje stranog jezika povećava vještine učenika u korišćenju engleskog jezika. Često u samoj učionici priliko učenja stranog jezika učenici stiču najbolje razumijevanje gramatike i proširuju svoj vokabular. Učenje lingvističkih korijena jezika dodatno produbljuje te sposobnosti.
  • Učenje stranih jezika poboljšava vještine slušanja i pamćenje, povećava analitičke sposobnosti i razvija sposobnost rješavanja problema i rada s apstraktnim pojmovima. Pokazalo se da poboljšava proučavanje i razumijevanje i drugih tema – sposobnosti u matematici i engleskom se povećavaju, a kreativnost raste.
  • Učenje stranog jezika daje izrazitu prednost u profesionalnom svijetu. Kandidati za posao koji dobro govore više od jednog jezika izuzetno su vrijedni i imaju konkurentsku prednost u profesionalnom dijelu života. Studenti koji su učili strani jezik imaju više mogućnosti za posao kako u zemlji tako i u inostranstvu, u globalnom selu zvanom svijet.
  • Studenti često navode kurseve stranih jezika kao među najvrjednijima usavršavanjima koja su im pomogla da poboljšaju svoje vještine komunikacije na fakultetu, pomažući im da dobiju željeno zaposlenje u širokom spektru poslovnih oblasti. Učenje jezika otvara vrata u bezbrojnim područjima poslovanja, uključujući privredu, marketing, vladu, medicinu, tehnologiju, pravo i vojsku.
  • Proučavanje stranih jezika i kultura navodi učenike da postanu odgovorniji i predaniji građani svijeta, zatim smanjuje prepreke u putovanju i stoga potiče stalnu izloženost drugim kulturama i omogućuje pojedincima potpuniju interakciju s drugima.
  • Proučavanje različitih jezika i kultura je daje jasniji uvid i lakši  pristup boljem razumijevanju i uvažavanju širokog spektra drugih tema, uključujući umjetnost, muziku, kuhinju, film, nauku i filozofiju. Obrazuje i proširuje um na neograničene načine i prava je srž slobodnog obrazovanja.
  • Posljednje, ali ne i najmanje važno, učenje jezika poboljšava učenikove kognitivne sposobnosti. Kreativnost naglo raste, vještine rješavanja problema se izoštravaju, a sposobnost obavljanja nekoliko zadataka istovremeneno se povećava. To je kao da svom mozgu doda mini nadogradnju i otključa skriveni potencijal. 
  • Dakle, želite li poboljšati svoju energiju i osnažiti mozak, unaprijediti svoju karijeru, putovati kao profesionalac, uvažavati i razumjeti različite kulture ili postati kognitivna superzvijezda, učenje stranih jezika je pravi put. Zašto onda čekati? Počnite učiti novi jezik danas i krenite na putovanje koje obećava beskrajne nagrade i beskonačne mogućnosti.

Sretno učenje jezika! 

Prijaviti se možete putem telefona 051 492 521 ili na info@berlitzbanjaluka.com.

 

                                                                          

UREDNIK:

Berlitz